Pokok Gincu / Bunga Lada / Setawar Halia Merah / Red Button Ginger

Selain dijadikan pewangi dan pewarna dalam makanan, kunyit banyak digunakan di dalam perubatan tradisional. Antaranya adalah untuk melegakan sakit perut atau gastrik, reumatisme, demam, batuk, lelah dan cirit-birit. Bentuk daun dan pelepahnya seperti pokok temu atau halia.

Demam panas: Air rebusan pokok ini dibuat mandian dan daunnya dilumatkan untuk dijadikan penuam di kepala

Penyakit kulit: Batang pokok diasah dan disapu pada kulit pesakit kusta. Air rebusan pula dijadikan losyen untuk penyakit cacar atau getahnya disapu pada kudis

Pencuci perut: Air perahan dari isinya (rizome) yang segar dijadikan julap. Boleh juga untuk menghilangkan rasa loya, pening dan muntah

Pneumonia: Isinya (rizom) dijadikan dalam bentuk serbuk untuk selsema, reumatik, asma, bronkitis, anaemia (di India)

Selepas bersalin: Isinya direbus dan diminum bagi wanita selepas bersalin (Di Jawa)

Syphilis: Akarnya direbus dan diminum secara teratur bagi penyakit kelamin (Jawa)

Tenaga Batin: Dijadikan tonik oleh masyarakat Sunda, (Indonesia)

Bahagian Pengunaan

Daun: Daun dikacip dan digunakan sebagai bahan tuaman untuk kepala

Tumbuhan: Di Malaysia, tumbuhan direbus, digunakan untuk memandikan pesakit demam tinggi Tumbuhan direbus digunakan sebagai sapuan kebadan pesakit cacar

Batang: Batang di jadikan serbuk dan disapukan pada anggota badan yang berpenyakit kusta.

Tunas: Jus dari pucuk lembut tender diperah ke dalam mata untuk penyakit mata

Rizom: Jus rizom segar diambil sebagai julap. Di India, rizom dijadikan ubat dan diambil untuk selsema, reumatisme dan pneumonia. Ia juga dijadikan tonik, pengnyah toksik (depurative) dan perangsang (aphrodisiac) Di Jawa, rizom digunakan selepas berpantang dan untuk merawat sifilis.

KEGUNAAN LAIN KESELURUHAN TUMBUHAN

Tumbuhan ini dianggap oleh beberapa kaum di Malaysia sebagai mempunyai kuasa ajaib. Di percayai apabila tumbuhan ini digunakan secara perubatan akan menghalau roh-roh jahat yang memasuki badan seseorang, yang menyebabkan penyakit.

Di India, rizom nya dimakan sebagai makanan menghilang kebuluran. Dalam Visayas, jus dari batangnya digunakan untuk merawat cirit-birit (dysentery). Dalam rawatan Unani dan Ayurveda, rizom digunakan untuk merawat demam, asma, bronkitis, cacing usus, ruam. Akarnya digunakan untuk batuk, demam pembengkakan dalam paru (catarrhal fevers, catarrhal, gangguan penghadaman dan pedih ulu hati (dyspepsia)), cacing dan penyakit kulit.

Di Malaya, jus rizom digunakan sebagai julab dan pernah di gunakan ubat merawat penyakit cacar.

Di Jawa, rizom nya telah dilaporkan. Ia digunakan untuk merawat sifilis, radang buah pinggang (Nephritis), Avitaminosis disebabkan dari kekurangan thiamine (vitamin B1) (beriberi), Pembengkakan dari pengumpulan berlebihan cecair berair dalam sel-sel, tisu, atau rongga serous (edema) disebabkan dari pengerasan (sklerosis) hati, kesukaran dalam membuang air kecil, sakit tusukan dalam saluran kencing, kulit gatal berserta bintik berisi air; biasanya disebabkan daripada tindak balas alahan kepada gigitan serangga, makanan atau ubat-ubatan (Nettle rash).

Tidak seperti kebanyakan ahli keluarga Halia yang lain, tumbuhan ini tidak aromatik, tetapi mengandungi steroid Diosgenin, yang boleh diguna-pakai sebagai bahan mentah dalam pengeluaran hormon seks sintetik.

PENGAJIAN

Anti-Diabetes: Kajian keatas ekstrak mentah rizom Costus speciosus merendahkan glukosa plasma dalam tikus STZ – diabetik yang disebabkan dari kesan sinergi dua ubat insulin dari sel-B diberikan serentak (potentiation). Rizom dari Costus speciosus (CS) bermanfaat dalam perlindungan dan pengurangan komplikasi kencing manis

Antihyperglycemic / hypolipidemic / Antioksidan: Kajian keatas tikus diabetik yang disebabkan Alloxan(produk pengoksidaan asid urik. berwarna merah pucat, mudah larut dalam air atau alkohol) menunjukkan ekstrak akar CS mempunyai kesan anti-hyperglycemic (Hiperglisemia atau hyperglycaemia, atau gula darah tinggi, satu keadaan di mana jumlah berlebihan glukosa beredar dalam plasma darah), antihyperlipidemic (Ejen hypolipidemic, atau ejen antihyperlipidemic, pelbagai kumpulan farmaseutikal yang digunakan dalam rawatan hyperlipidemias. Iadipanggil ubat merendahkan lipid (LLD) atau ejen.) dan Kesan antioksida.

Diosgenin: Kajian mendapati satu sumber baru diosgenin (Diosgenin, steroid sapogenin, adalah produk dari hidrolisis melalui asid, asas kukuh, atau enzim dari saponin) dalam rizom C.speciosus, sumber berpotensi komersil untuk pengasingan, dengan kelebihan tumbuhan yang banyak terdapat

Aktiviti Spasmodic / Ecbolic: jus Segar dari rizom meningkat kualiti (tone), amplitude (melempah ruah) dan kekerapan kontraksi pelbagai rentak yang berbeza pada rahim terpencil (of isolated uterus), kesan yang menerangkan penggunaan sebagai ecbolic (Ubat / dadah atau ejen yang mempercepatkan kelahiran atau pengguguran) semula jadi. Kajian ekstrak menghasilkan campuran 5 saponin dua jenis yang berbeza.

Aktiviti Hepatoprotective: Kajian pada ekstrak ethanolic dari rizom C.speciosus keatas karbon tetraklorida untuk merawat tikus, menunjukkan penurunan ketara pada aktiviti hepatoprotective dalam enzim hati dengan disokong oleh kajian histopathologicql pada hati Sebatian Aliphatic: Kajian menghasilkan dua sebatian baru, G dan H, dari akar Costus speciosus dicirikan sebagai 8-hydroxytriaconta-25-one dan Me-tritriacontanoat.

Anti-Tekanan (Stress) / Kesan neurotransmitter: Ekstrak diketahui memiliki aktiviti mengembalikan (normalizing) terhadap tekanan perbuatan menghadkan pergerakan atau membuat pergerakan tidak berupaya (immobilization) sejuk yang disebabkan perubahan dalam NE, DA, 5-HT dan MAO. Keputusan memberi bukti biokimia untuk aktiviti antistress

Eremanthin / Anti-Diabetic / hypolipidemic: Kajian mengasingkan eremanthin dari C.speciosus. Keputusan menunjukkan ia mengandungi hypoglycemic dan aktiviti hypolipidemic dan mencadangkan penggunaan berpotensi untuk rawatan penyakit kencing manis.

Anticholinesterase: Kajian menunjukkan alkaloid C.Specious mengandungi aktiviti anticholinesterase dalam kedua-dua kaedah in-vitro dan in-vivo dan dapat menjelaskan penggunaan tumbuhan dalam penyakit mata dan sebagai dupurative

Anti-Radang / antipyretic: Kajian keatas ekstrak etanol rizom pada tikus daripada C.speciosus menunjukkan dengan ketara kesan anti-radang dan kesan antipiretik dengan dos minimum hanya 800 mg / kg.

Nak Dapatkan Pokok Setawar Halia Merah? Tak Mahalpun!

Hubungi Kami Sekarang!

** Hubungi kami sekarang untuk harga runcit & borong semasa untuk anak pokok. Harga bergantung kepada saiz pokok, dan stok adalah terhad

Mohon WhatsApp Kami Di +60 11 – 1752 8521 Atau Klik Di Sini Untuk Respon Yang Segera. Ruangan Komen Dibawah Hanyalah Sekadar Ruangan Perkongsian Ilmu. Terima Kasih!