Rahsia & Khasiat Daun Inai

Mungkin selama ini kita beranggapan inai sekadar digunakan untuk mewarnakan rambut ataupun melukis corak di tangan dan kaki terutamanya ketika majlis perkahwinan. Sebenarnya daun ini mempunyai banyak kegunaan yang lain. Malah sering dijadikan bahan di dalam petua-petua tradisional untuk merawat pelbagai jenis penyakit.

Anak Pokok Inai Untuk Dijual

1 polybag / pasu: RM17.90 ++ (mengikut saiz pokok)

#Harga borong

> 50 polybags – RM13.50

250 polybags – RM11.00

Antara Khasiat Daun Inai

1) Daun inai dikatakan mampu digunakan untuk merawat kusta, demam kuning dan kelumumur.

2) Daunnya yang segar dihancurkan dan ditampal pada kaki untuk mengatasi rasa sakit terutamanya penyakit beri-beri.

3) Malah daun inai juga boleh ditampal pada pelbagai penyakit kulit seperti bisul, herpes, lebam, luka selepas dikhatankan, sakit reumatisme, perut kembung, dan jangkitan pada jari dan kuku.

4) Daun inai juga boleh dibuat teh dan sesuai diminum oleh ibu selepas bersalin dan mereka yang mahu menghalang tubuh menjadi gemuk.

5) Air rebusan daun inai boleh digunakan sebagai pencuci mulut untuk mengatasi bengkak dan sakit gusi, diminum untuk merawat demam kuning, penyakit limpa, sakit perut, selepas bersalin, sakit kerongkong, merangsang haid, penyakit kelamin dan penyakit keputihan pada faraj.

6) Bunga pokok inai pula boleh dicampur dengan air mendidih dan air ini dikatakan boleh diminum oleh mereka yang mengalami masalah tidak dapat tidur lena.

7) Buahnya yang muda boleh dibuat ubat salap untuk merawat gatal kulit.

8) Ranting pokok inai pula boleh digunakan untuk menggosok gigi.

Mohon WhatsApp Kami Di +60 19 – 320 3475 Atau Klik Di Sini Untuk Respon Yang Segera. Ruangan Komen Dibawah Hanyalah Sekadar Ruangan Perkongsian Ilmu. Terima Kasih!