Pokok Ketumpang Air atau Sireh Cina

Pasti anda tahu dan sering terlihat pokok ini selalu tumbuh di sekitar rumah anda dan anda akan selalu mencabutnya dan membuangnya untuk membersihkan kawasan rumah. Tumbuhan ini sering dianggap sebagai rumpai yang menumpang di celah-celah tanaman anda, bukan? Sifatnya yang hidup dikawasan yang lembab seperti tepi-tepi longkang membuatkan orang ramai tidak mengambil tahu tentang khasiatnya. Untuk pengetahuan umum, warna putih yang terdapat dibawah daun sirih ini adalah anti bacteria. Mungkin sebab itu nama yang diberi ialah Ketumpangan atau ketumbangan Air. Juga dikenali sebagai Sirih nyonya / Cina atau nama saintifiknya Peperomia Pellucida tapi ianya bukan sebarang rumpai. Ada juga ia dipanggil dengan nama sirih pasir.

Nak Dapatkan Anak Pokok Sireh Cina? Tak Mahalpun!

Hubungi Kami Sekarang!

** Hubungi kami sekarang untuk harga runcit & borong semasa untuk anak pokok. Harga bergantung kepada saiz pokok, dan stok adalah terhad

Nama Lain: sireh laut, sireh cina, sireh pasir, sireh air, sireh bunian dan ketumpang.

Tetapi tahukah anda pokok ini sebenarnya amat berkhasiat tinggi dalam perubatan. Pokok ini sebenarnya ada dijual di kedai sinsei cina tetapi dalam bentuk yang telah dikeringkan dan dijual RM10-20 untuk 100gram.

 

ketumpang-air-01

Ketumpangan air ini sebenarnya banyak khasiatnya yang tidak diketahui ramai. Antara khasiat yang terdapat ialah :

1) Ia boleh dijadikan sayur, salad dan teh
2) jusnya mengelakkan jangkitan pada mata
3) bantu meredakan batuk dan demam ( ramas daun serta batangnya dan sapukan pada kepala dan badan )
4) merawat gout, tekanan darah tinggi , artritis, reumatisme, penawar sakit sendi dan perut, cirit-birit, selsema, jangkitan pada pundi kencing, mengubat buasir, kencing manis
5) bantu rawat sakit lutut ( lumatkan daun serta batangnya dan tempekkan pada lutut)
6) boleh juga rawat penyakit kayap. Cara meyediakannya sangat mudah- pokok ditumbuk dengan BEDAK SEJUK tanpa perlu campur air sebab pokok pun dah lembut dan berair. kemudian disapukan terus pada bahagian kayap. InsyaAllah jika diizinkan cepat sembuh.

Ulam-Ulaman?
Pokok ketumpangan air ni juga boleh dibuat ulam ( makan mentah2 untuk bantu rawat penyakit gout), di masak air bersama udang dan juga digoreng seperti kita menggoreng kangkong. Bila makan mentah2, rasanya macam sirih tapi lebih sedap dan rangup tapi tidak lah rasa pahit. Bila masak goreng, agak liat sikit sayurnya. Nak tanam pokok ini pun mudah saja. Selepas tanam sepokok. maka beranak pinak la pokok ini.

Khasiat Lain
1- Merawat Gout
2- Penawar sakit sendi dan perut
3- Jus perahannya mampu mengelakkan jangkitan pada mata
4- Mengubati dan meredakan cirit-birit
5- Meredakan batuk
6- Meredakan Demam (Ramas Dengan Sedikit air dan sapukan dikepala)
7- Merawat Buasir
8- Melegakan selsema
9- Merawat jangkitan pada pundi kencing
10- Merawat Kayap
11- Alternatif kepada ubatan darah tinggi
12- Merawat kencing manis

Nak Dapatkan Pokok Sireh Cina? Tak Mahalpun!

Hubungi Kami Sekarang!

** Hubungi kami sekarang untuk harga runcit & borong semasa untuk anak pokok. Harga bergantung kepada saiz pokok, dan stok adalah terhad

Mohon WhatsApp Kami Di +60 19 – 320 3475 Atau Klik Di Sini Untuk Respon Yang Segera. Ruangan Komen Dibawah Hanyalah Sekadar Ruangan Perkongsian Ilmu. Terima Kasih!